2015. június 6., szombat

Textúrált pálcák II.- "pikók" és egyebek :)

Sziasztok, kedves Olvasók!

Tudom,hogy régen írtam, de sajnos így megy ez suli-évvége felé...
Ne féljetek nem feledkezem meg semmiről, csak néha kicsit el kell halasztani a dolgokat. : )

Szóval, így egy  szünet után, ott folytatom, ahol abbahagytam, a horgolós bejegyzések végéhez közelítek még egy újabbal közülük.

A mai bejegyzés témái:

  • "fordított kagylók"- azaz egyszerre lekötött ráhajtásos pálcák
  • "pikók"
  • toldás

1. Pikók- az én kedvenceim : )

Ezek a pikók nem is állnak másból, mint 3 légszemből, amik közül a legalsóba visszaöltünk, majd csak ezután folytatjuk  tovább a mintát. Ha jól dolgozunk, csinos kis háromszögekkel díszíthetjük munkadarabjaink  szegélyeit és hasonló helyeket.  : )
De nem is akarok én sokat magyarázni, szerintem a képek magukért beszélnek.






2. " Fordított kagylók"

Ennek a mintának az elkészítése úgy történik, hogy leszúrsz egy szembe, elkezdesz készíteni egy 1(v. 2, v. 3) ráhajtásos pálcát, és a ráhajtások számától függően, elkezded kettesével áthúzogatni a a horgolótűn lévő hurkokon a fonalat, addig , amíg a horgolótűn 2 hurok marad. Ezeken nem húzod át a fonalat, úgy kezded el a következő szembe a ráhajtásos pálcát. Ott sem fejezed be, csak a harmadiknál, vagy tetszéshez, fonalhoz és mintához alkalmazkodva akár az ötödiknél (bár ha ötösével húzod össze a szemeket, az a mintát is erősen összehúzza)
Itt van néhány segítő kép, ha ez így leírva túl bonyolult lenne: 

a) Ezen a képen egy 1 ráhajtásos pálca látható félig befejezve. Ezt így is kell hagyni és úgy elkezdeni     a következőt.

b) Ezeken a képeken az látható, amikor szépen szaporodnak a szemek a horgolótűn



c) az összes hurkot a horgolótűről egyszerre kötjük le

d) Így fest az elkészült minta.



3. Toldás

A toldás nagyon egyszerű dolog, szerencsére nem kell vele túl sokat foglalatoskodni, de azért leírok ide egy egyszerűbb és egy bonyolultabb, de elvileg szabványosabb módot is.

Egyszrű: fogod a két fonalat és csomót kötsz rá azzal a módszerrel, ahogy varrásnál szokás a cérna végére.

Bonyolultabb: Elvileg mindig így kéne csinálni, de nem szokott hozzá türelmem lenni. Igazából nem is szoktam olyan munkákat csinálni, amikben fontos,hogy a mű mindkét oldala ugyan olyan legyen és csomómentes, de ha ti ilyet szeretnétek készíteni, itt van hozzá leírás.

*Figyeljetek arra,hogy ezt a módot csak akkor tudjátok alkalmazni, ha a  fonal, amivel dolgoztok nagy mennyiségben tartalmaz valamilyen állati szőrt!

Mindkét fonal végét bontsátok vissza olyan 5 cm-en olyan vékony szálakra, amennyire csak tudjátok! Ezek után keverjétek össze a két fonalvég szálait és ha már elég kuszák, sodorátok össze őket fonallá! A sodrástól a fonal visszanemezelődik olyanná, amilyen volt, és ha jól dolgoztatok, akkor elviekben a két fonal nem fog szétcsúszni a toldáspontnál. : )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése