2015. január 28., szerda

Horgolás- félpálcák, ráhajtásos pálcák, sor végi szemek

Sziasztok, Kedves Olvasók!

Meghoztam  a ráhajtásos pálcákról szóló bejegyzést is. Ezekkel együtt már tudni fogjátok a félpálca elkészítését is, onnantól kezdve meg már csak a textúrált pálcák vannak.   :)

Lépések:

1. Hajtsatok rá egyet a horgolótűre,majd szúrjátok át a horgolótűt a munkán és húzzátok át a szálat, úgy,hogy rajta maradjon a ráhajtás. Így megkapjátok a második képen lévő állapotot.

2. Ezután húzzátok át a fonalat először csak az 1. kettő hurkon húzzátok át a fonalat és így a 3 hurokból 2 lesz. Ha ez megvan húzzátok át a fonalat azon a 2 hurkon is,ami a horgolótűn maradt. Ez volt hát a ráhajtásos pálca. Ha nem elég érthető, a kép talán segít.


3. A kész ráhajtásos pálca:


Egy sornyi így néz ki belőle:


Kihangsúlyozza a mintát, ha következő sorként rövidpálcát választotok:



Ezek után könnyedén elkészíthetitek a félpálcát is: a lényege csak annyi, hogy ugyanúgy ráhajtasz, leszúrod, áthúzod a tűt, de a rajta lévő mind a 3 hurkon áthúzod a fonalat,amikor az egyráhajtásosnál csak kettőn húznád át.

Kétráhajtásos- sokráhajtásos pálcák: az elv ugyan az,mint az egyráhajtásos pálcáknál: mindig csak 2 hurkon húzod át a horgolótűt és minden rendben lesz. Nagyon sok ráhajtásos pálcákat nem érdemes készíteni, általában inkább az ilyen magas íveket láncszemsorokkal szokták megoldani az újságok is. 

*Csak úgy muriból egyszer megpróbáltam csinálni egy sor (rövid sor) 8 ráhajtásos pálcát. Nem érdemes utánam próbálni! Nagyon nehéz volt és emellett még ronda is, úgyhogy visszabontottam az egészet. :D 



Sor végi szemek:

Fontos tudni, hogy a horgolásotok akkor lesz szép, ha sorvégi szemeket is tesztek bele. Ezeknek a szemeknek az a lényege,hogy ha pl.  a következő sor 2 ráhajtásos pálca, akkor azok is szépen és magasan álljanak,mert ha nem lennének sor végi szemek, akkor a húzódás miatt a következő sorban az első néhány 2 ráhajtásos pálca lapos lenne,nem lenne mutatós.

A sor végi szemek általában légszemekből állnak,hogy a magasságot gyarapítsák. 
Ide leírom,hogy melyik szemtípus után hányat érdemes rakni a sor végére:

hamispálca: 1
rövidpálca: 1
félpálca: 1 vagy 2 (tetszés szerint)
egy ráhajtásos pálca: 2-3 (attól függ mennyire horgoltok lazán)
2 ráhajtásos p.: 3-4
3 ráhajtásos pálca: 4-5

Szeritem többre nem lesz szükségetek, már 2 ráhajtásos pálcát is alig lehet találni mintákban, 3 ráhajtásosat már lehet,hogy nem is találtok sehol. : )

Legközelebb szerintem a belekezdek a textúrált pálcák készítésének módjába, 

Akinek tetszett, vagy jól jött a bejegyzés, vagy ha kérdésetek van, nyugodtan írjatok kommentet. 

Örömmel látom,hogy már van 3 feliratkozóm is.  : )





1 megjegyzés:

  1. ... és valóban, eltűnt egy bejegyzés. A könyvajánlót áthelyeztem a frissített első bejegyzésbe, ahol mostantól az első és a második könyv mellett megnézhetitek a többi könyv borítóját és találtok egy weboldalt is, ahol szabadon beleolvashattok az összes könyvbe. Jó olvasást!

    VálaszTörlés